Beschikbare software

InsemAn staat voor Inseminatie Analyse en is een goed gestructureerd programma voor een uitgebreide analyse van melkveebedrijven. Was InsemAn van oorsprong (jaren 90) vooral gericht op de fertiliteit, tegenwoordig omvatten de analyse mogelijkheden ook de melkproductie, conditiescore, jongveegewichten, klauwscores en voeding. Door de veelvuldige toepassing van grafische weergaven, de ruime mogelijkheden van selectie van dieren of diergroepen, is het programma toonaangevend op dit gebied, en daarmee een gewild instrument voor de begeleiding van melkveebedrijven.
Tabellen en grafieken kunnen via het klembord worden geëxporteerd waardoor er handige mogelijkheden ontstaan voor het maken van verslagen. Een helpbestand geeft op elk punt in het programma uitgebreide achtergrond informatie. Niet alleen over de werking van het programma, maar ook de interpretatie en de mogelijke statistische valkuilen daarbij worden uitgelegd. Bedrijfsgegevens kunnen, naast handmatige invoer, worden ingelezen vanuit EDI-NRS en EDI-DAP.
Tijdens de inleesprocedure worden de gegevens uitgebreid gecontroleerd op onjuiste en ontbrekende gegevens, die zo mogelijk automatisch worden hersteld, en worden veel voorberekeningen uitgevoerd om de analyses sneller te laten verlopen. Er kunnen de streefwaarden worden ingesteld per bedrijf.
 
Voor een stapsgewijze analyse is er een indeling gemaakt in:
  • Signalering

    waarmee op basis van overzichten kan worden beoordeeld of er wel of geen probleem op het bedrijf is.
    • het Snelzicht met kengetallen over melkproductie, uiergezondheid, fertiliteit, voeding en conditiescore
    • het Standaard kengetallen overzicht (STO) versie 2000 met kengetallen over fertiliteit, melkproductie, diergezondheid, veevervanging en jongvee-opfok
    • de 12-maandenlijst met kengetallen over melkproductie, uiergezondheid, fertiliteit en ziekten
    • een Beslisboom voor een stapsgewijze interpretatie van de fertiliteit kengetallen uit het STO
    • de Gezondheidsplanner met de belangrijkste kengetallen uit het STO
    • het Voortplantingsplan met kengetallen over fertiliteit
  • Vrije analyse

    waarmee er vele mogelijkheden zijn om een probleem hypothese te toetsen. Overzichten en grafieken kunnen van het gehele bedrijf worden weergegeven, en in veel gevallen is dit ook mogelijk voor elke door u geselecteerde groep dieren binnen het bedrijf.
    De vrij analyse bestaat uit:
    • Analyse per pariteit met kengetallen over melkproductie, uiergezondheid en fertiliteit, uitgesplitst naar pariteit
    • Selectieve analyse met kengetallen over melkproductie, uiergezondheid en fertiliteit, van een zelf te selecteren groep dieren
    • Fertiliteit analysegrafieken met frequentie verdelingen, voortschrijdend gemiddelden en overige grafieken
    • Uiergezondheid analysegrafieken met frequentie verdelingen, voortschrijdend gemiddelden en overige grafieken
    • Conditiescore analysegrafieken
    • Ziekten analysegrafieken over mastitis, stofwisselingsziekten, pootgebreken en SARA
    • Scatterplot correlaties analysegrafieken met diverse verbanden tussen diverse kenmerken en kengetallen
    • STO op willekeurige datum
    • Vergelijkend STO
    • Overzicht inseminatie intervallen
    • Stieren
    • Economische evaluatie
    • Evaluatie afvoer ivm vruchtbaarheid
    • Selectie van probleemdieren
  • Management

    voor de ondersteuning van bedrijfsbegeleiding kunnen attentielijsten worden opgesteld
  • Neospora analyse

    heeft tot doel om op een rundveebedrijf inzicht te verschaffen in de mate en de wijze van besmetting met Neospora caninum. Neospora veroorzaakt vruchtbaarheidsproblemen zoals resorptie van het embryo, mummificatie en abortus. Ook vroeggeboorte en doodgeboorte worden wel in verband gebracht met Neospora. Zo nu en dan uit Neospora zich als een abortusstorm.
     
    Op basis van bloeduitslagen en I&R gegevens is het mogelijk om het moment introductie van een Neospora caninum infectie op een rundvee bedrijf te bepalen. De bloeduitslagen worden verdeeld over de categorieën negatief, laag positief en hoog positief. De analyse van de bloeduitslagen gebeurt op basis van familieverbanden, geboortedatum (of aanvoerdatum) en zootechnische gegevens.
  • Salmonella analyse

    heeft tot doel om op een rundveebedrijf inzicht te verschaffen in latente of chronische dragers van Salmonella. Op basis van bloeduitslagen en I&R gegevens is het mogelijk om koeien als drager te bestempelen.

Software in private projecten

PortMan is een Portefeuille Management programma voor analyse van beleggingsportefeuilles met beleggingsfondsen en wordt gebruikt door professionele beleggingsadviseurs. Het programma importeert portefeuille overzichten van de beherende bank, en fondsgegevens van Morningstar. Naast een assetmix verdeling kan op basis van deze gegevens voor aandelenfondsen een verdeling worden gemaakt naar sectoren en regio's. Voor de obligatiefondsen wordt een verdeling gemaakt naar sectoren, rating en looptijden.

Tactische analyse

Via de instellingen in het programma kan een voorkeur van de portefeuille verdeling worden ingesteld, al naar gelang het gewenste beleggingsprofiel. Hierdoor kunnen onderwegingen en overwegingen snel worden gesignaleerd, en kan de portefeuille verdeling eenvoudig worden aangepast.

Documentatie

Voor de informatie voorziening van de klant kunnen uitgebreide analyse en voorstel rapportages in PDF worden aangemaakt. Ook kostenoverzichten, orderformulieren en geschiktheidsverklaringen in PDF behoren tot de mogelijkheden.
AdminDAP is een aanvullend administratiepakket voor dierenartsenpraktijken. De belangrijkste onderdelen zijn:
  • Agenda per persoon of locatie, met integratie van diensten voor telefoon, spoedgevallen, spreekuren en avonddiensten, taakverdeling per persoon per dagdeel, weergave per groep (aanwezig, landbouwhuisdieren, gezelschapsdieren, maatschap of iedereen), weergave wie de afspraak heeft gemaakt, of later heeft gewijzigd, en markeringen zoals consult, visite, chirurgie, röntgen, etc. Een kwaliteitsborging systeem is in de agenda geïntegreerd. Vaste en repeterende afspraken behoren tot de mogelijkheden.
  • Apotheek beheer op basis van maandelijks inlezen van de VPD (Covetrus) kunnen bestellingen voor verschillende leveranciers worden opgesteld waarbij bestel hoeveelheden worden gebaseerd op de bestelhistorie van het laatste jaar, staffels, verzendkosten, rentekosten en afspraken per leverancier. Het assortiment kan handmatig met andere artikelen worden uitgebreid. Er is een digitale koppeling met de webshop van Covetrus, maar ook voor andere webshops wordt het bestellen makkelijk gemaakt. Er is bewaking voor de minimale ordergrootte om verzendkosten te voorkomen. Er kan worden geregistreerd welke middelen zijn binnen gekomen, en welk nog in nota zijn. Bestellingen en omzetten kunnen worden geanalyseerd op producent en leverancier, nieuw bestelde artikelen, bestelefficiëntie, maar ook op omzetgroepen zoals humane middelen. De kracht van dit systeem is dat het bewezen bijdraagt aan lagere voorraad, en aanzienlijk minder verloop van medicijnen.
  • Diergezondheid met een geautomatiseerde verwerking van GD uitslagen, Salmonella uitslagen en uitslagen van interne labonderzoeken, en archivering per veehouder. Per veehouder is er een bedijfskaart waarmee visitebrieven kunnen worden gemaakt (koppeling via e-Track met VIVA 1), en bedrijfsbehandelplan en bedrijfsgezondheidsplan (Abres). Overzichten van visitebrieven, labuitslagen, diergezondheidsstatus en contactmomenten. Er kunnen kwartaalrapportages worden opgesteld voor medicijngebruik en dierdagdosering. Een herinneringssysteem voor Koekompas en vaccinaties is onderdeel van het programma.
  • Kwaliteit en certificering is een onderdeel waarin het kwaliteitsborgingssyteem kan worden gecontroleerd, en prestatie-indicatoren kunnen worden berekend zoals in nota producten, diagnostiekratio, 2e en 3e keus middelen, registratie euthanasiemiddelen en gebruik van humane middelen.
  • Financiële kengetallen omvat een factuuranalyse voor veehouders, met een verdeling naar preventief en curatief, en verdeling naar omzetgroep. Er is inzicht in kosten van medicijnen en kosten van behandelingen. Kosten per aanwezig rund, per melkkoe en per kg melk. Automatische beoordeling in welke omzetgroepen de kosten worden gemaakt. Vergelijking met andere veehouders op basis van omzet of aantal melkkoeien. Een uitgebreide analyse van het praktijkmanagement is zowel op klantniveau als op praktijkniveau, zowel omzetgroepen, rekeningtypes als winstmarges. Ook praktijkzaken als dienstenvergoedingen, en controle van facturen zijn aanwezig. Voor maatschapsleden is er een dashboard met uitgebreide financiële analyse en een verlies- en winstrapportage van de praktijk.
Dit programma heeft tot doel om op een rundveebedrijf inzicht te verschaffen in de mate en de wijze van besmetting met Neospora caninum. Neospora veroorzaakt vruchtbaarheidsproblemen zoals resorptie van het embryo, mummificatie en abortus. Ook vroeggeboorte en doodgeboorte worden wel in verband gebracht met Neospora. Zo nu en dan uit Neospora zich als een abortusstorm.
 
Het programma kan op basis van bloeduitslagen en I&R gegevens een goede ondersteuning zijn bij het traceren van de introductie van een Neospora caninum infectie op een rundvee bedrijf. De bloeduitslagen worden verdeeld over de categorieën negatief, laag positief en hoog positief. De analyse van de bloeduitslagen gebeurt op basis van familieverbanden, geboortedatum (of aanvoerdatum) en zootechnische gegevens.

Familieverbanden

Op basis van familieverbanden en de bloeduitslagen is een onderscheid te maken tussen congenitaal en postnataal besmette dieren. Het computerprogramma kan in de meeste gevallen automatisch bepalen of een dier congenitaal of postnataal is besmet. In de overblijvende gevallen kan dit door middel van weergave van een stamboom, waarbij ook bloeduitslagen worden vermeld, worden bepaald.

Geboortedatum

Door middel van presentatie van de bloeduitslagen in een grafiek waarbij de aantallen positieve en negatieve dieren per geboortemaand worden weergegeven, kan op basis van de verdeling een indicatie worden verkregen over de periode van introductie van Neospora. Er zal dan een cluster van dieren zijn die allen postnataal zijn besmet. Bovendien is er dan vaak twee jaar later een geboortecluster van congenitaal besmette dieren.
Is een dergelijke cluster niet aantoonbaar, en zijn vrijwel alle positieve dieren congenitaal besmet, dan zij er vaak bepaalde familielijnen die de besmetting steeds aan hun nakomelingen door geven.

Zootechnische gegevens

In geval van postnatale besmetting is het moment van besmetting met redelijke nauwkeurigheid te bepalen door te kijken naar gemeenschappelijke factoren van de postnataal besmette groep dieren. Hierbij moet worden gelet op locatie in de stal, voeding, moment dat nakomelingen van negatief positief worden, moment van abortusstorm en verschillen tussen aangekochte dieren en dieren die op het bedrijf zijn geboren.

Koppeling met InsemAn

Tijdens het gegevensbeheer in het Neospora computerprogramma worden in InsemAn selecties van positieve dieren en negatieve dieren aangemaakt. Deze kunnen dan afzonderlijk wordt geanalyseerd in InsemAn.
Dit programma is voornamelijk bedoeld voor vleeskuikens, maar is ook geschikt voor opfokpluimvee. Het legt de bevindingen op overzichtelijk wijze vast, waarna een rapport kan worden getoond, welke kan worden geprint of gemaild.
 
Naast algemene gegevens zoals veehouder, dierenarts, hoknummer, grootte en leeftijd van de koppel, sectie aantal, hoeft van de verschillende onderdelen, zoals luchtwegen, darmen, locomotie, kop en hals, etc, voor elke gevonden afwijking alleen het aantal kuikens waarbij de bevinding is gedaan te worden ingevuld. Ook bacteriologisch onderzoek, inclusief antibiogram en microscopisch onderzoek op coccidiose kan vergelijkbare wijze worden gedocumenteerd. Voor het maken van een juist (behandelings-) advies, wordt een samenvatting getoond van de bevindingen en automatisch een voorzichtige conclusie opgesteld, welke door middel van tekstverwerking aangepast kan worden.
 
Overzichten van secties per hok, per veehouder en per dierenarts kunnen inzicht geven in de sectie bevindingen.
 
Dit programma is enkele jaren geleden geïntegreerd in AdminDAP, en niet langer als zelfstandig programma beschikbaar.  
Epidemo is een programma met een tweeledig doel: enerzijds is het een educatief programma waarin verscheidene epidemiologische onderwerpen aan bod komen. Hierbij wordt getracht een inzicht te geven in deze onderwerpen aan de hand van tekst, voorbeelden en grafieken.
Anderzijds wordt de gelegenheid gegeven om eigen gegevens te analyseren. Bij verscheidene onderwerpen kunnen de ingevoerde gegevens als ASCII-databestanden worden bewaard, om later weer in te lezen. Bij de distributie-analyse kunnen bestanden van verschillende opbouw worden ingelezen.  
  • Distributie analyse
  • Prevalentie en incidentie
  • Test evaluatie en agreement
  • Association maten in 2x2 tabellen
  • Steekproefgrootte en evaluatie
  • Survival analyse
  • Reed Frost model
  • Markov Chain model
  • Uitbraak onderzoek